You are currently viewing Изява на учениците от ПГСС “Царица Йоанна“-град Пазарджик

Изява на учениците от ПГСС “Царица Йоанна“-град Пазарджик

Поредната изява на учениците от ПГСС “Царица Йоанна“-град Пазарджик, посветена на 125-годишнина на училището, се проведе на 7.ХI.2023 година пред и в учебната винарска изба. Учениците с професия лозаровинар показаха пътя на виното и под ръководството на преподавателите си – Стоян Костадинов и Цветелина Абаджиева -демонстрираха завидни знания и умения.

Погледите на гостите бяха привлечени от подходящо украсените бъчви пред избата-обвити с лозови клонки, а отгоре- традиционни за виното съдове: бъклици и декантери, гарафи и стомни. Накратко бе представен технологичният процес за производство на червено вино от френския сорт Каберне Совиньон, разположен в лозовия масив на училището-от ронене и мачкане на гроздето до измерване, филтриране, бутилиране и дегустация. Ученик демонстрира как с фрактометър се измерва захарността на гроздето, а с аерометър се определят плътността и температурата на виното.

В учебната изба бе показана цялата технология и механизираният й процес, а гостите разбраха какво представляват гроздомелачка, преса, филтър; как с центробежна помпа по време на ферментация се айрира виното. Интерес предизвика работата с бутилираща машина, както и етикирането на бутилките с вече готовото вино. Учениците оцениха белите и червени вина в дегустационни листове, като записаха показателите им-бистрота, плътност, цвят и вкус.

Интересен момент бе самата дегустация на бяло и червено вино. Всеки от гостите доби представа с какъв вид чаша е подходящо да се пият вината от различните сортове грозде.