"СТРАХОТЕН ДЕН“ в ПГСС,,Царица Йоанна“

На 18 април ПГСС,,Царица Йоанна“ отвори широко врати за седмокласници от областта, изправени пред важния избор – къде ще продължат да учат в гимназиален етап.
С голямо желание и прекрасно настроение домакините подготвиха кътове на изучаваните професии: ТЕХНИК НА СЕЛСКОСТОПАНСКА ТЕХНИКА, ТЕХНИК В ЛОЗАРОВИНАРСТВОТО и ФРИЗЬОР.
Гости на събитието бяха: г- жа Васвие Мехмедова от РУО- Пазарджик, работодатели и партньори, учители и директори на основни училища от региона.
Директорът на гимназията, инж. Георги Гатев, приветства всички, изрази своето удовлетворение от интереса към училището и отправи сърдечни пожелания за здраве и успешен избор на учениците.
За предимствата на професиите, за перспективите и възможностите, които те осигуряват, говориха работодателите: Стефка Йорданова, Георги Костов, Алексей Бонев.
Каква по-добра реклама на професиите от тази – да си очакван специалист в много фирми от региона , да имаш осигурена работа и много добра реализация !
Учениците от ПГСС споделиха искрено своите впечатления от гимназията – защо са я избрали, какво им дава обучението тук, как се чувстват, какви умения са придобили, какви документи за правоспособност вече имат и предстои да получат. Сърдечно благодариха на своите учители за ежедневната подкрепа и за подготовката, която им дават.
За спомен от вълнуващата среща и по повод предстоящия Ден на земята домакини и гости засадиха магнолии в АЛЕЯТА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО и обогатиха уникалния парк на ПГСС.
Нови приятелства, трепетни очаквания, интересни занимания и много усмивки имаше в този ,,страхотен ден“!
Пожелаваме на всички седмокласници успешно представяне на НВО по БЕЛ и математика!
Очакваме Ви като бъдещи наши ученици!

Отворени-врати-ПГСС-24

Image 1 of 36

Представяне на професията "Техник в лозаровинарството

На 25.03.2022г. в един различен час учениците от ПГСС “Царица Йоанна“ представиха емблематичната за гимназията професия  „Техник в лозаровинарството“.

Като гости присъстваха: г-жа Галина Цанева Старши експерт по БЕЛ, г-жа Александра Полищук Старши експерт по ОСО,  г-жа Албена Димитрова Старши експерт по ОС; г-жа Снежанка Иванова Старши експерт по чужд език и по майчин език; бивши ученици на гимназията; партньори по проект “Ученически практики при реални условия“; директори на основни училища; училищното ръководство .

За своята успешна професионална и житейска реализация разказаха г-н Рангел Пейков, г-н Георги Костов, г-н Димитър Павлов и г-н Стоян Благолажов – завършили през различни години ПГСС. Всички изразиха благодарността си към училището, което им е дало успешен старт в професията, увериха настоящите лозаровинари, че имат отлични перспективи, ако се трудят и усвояват с желание и отговорност професионалните знания и умения.

Г-жа Петя Генова – преподавател по агрономически дисциплини в гимназията от 1990г., сподели с удовлетворение,  че традицията е съхранена и добави: “Днес надграждаме постигнатото – с усилия,  но най-вече с изключителна отдаденост . Това е и благата вест по повод красивия празник Благовещение – традициите са живи,  младостта ги обогатява. “

След представянето на „ визитката“ на професията учениците върнаха всички във времето на Вазовите герои от Под игото“,  като предложиха на гостите да ги изпитат с въпроси по предмети, изучавани в специалността Лозаровинарство“.

С нескрито вълнение гимназистите показаха какво са научили по професията.

С гордост припомниха интересни факти от Летописната книга на гимназията: през 1996 година специалността е първа и единствена в региона и за цяла Южна България; през същата година е създадено и първото учебно-производствено лозе с внесен лозов посадъчен материал от Франция“.

Под звуците на френски шансон и придружено от очарователни „французойки“,  пристигна и виното Каберне Совиньoн“ – известно още като Червения винен крал“.  Защо е наречено така, стана очевидно след представянето на характеристиките на сорта грозде,  от който се прави прочутото вино.

Г-н Стоян Костадинов преподавател по лозарство, също възпитаник на гимназията, увери присъстващите, че и днешните лозаровинари не отстъпват от Дионисиевата клетва – да обичат лозата,  да не посягат към нея с лоши помисли…

Най-добрите в професията запознаха всички с основните дейности при отглеждането на лозата, с етапите във винопроизводството, припомниха какво са казали мъдри хора за виното.

И дойде ред да се покаже къде се ражда магията.  Г-жа Снежана Желязкова – преподавател по технология на винопроизводството,  покани гостите да тръгнат по „ пътя на виното“,  да се докоснат до неговите тайни.

Ученици представиха машините във винопроизводството,  извършиха заключителните операции бутилиране, етикиране. Показаха и умение да презентират готовия продукт,  направиха демонстрационна дегустация. 

Традиционно в началото на месец февруари Професионална гимназия по селско стопанство организират дни на отворените врати. Ние ще Ви посрещнем и разведем из училищната сграда, ще Ви покажем класните стаи, компютърните кабинети, винарската изба, машините, полигона, конната база, ще получите информация за учебните програми на обучение в първи и втори гимназиален етап; ще се предостави информация за организацията на учебния процес и преподавателския екип;

Дни на отворените врати - 2020г.

От 10 февруари до 13 февруари нашето училище отваря врати за всички, които искат да видят от близо как учим и се забавляваме.
Заповядайте да:

  • разгледате уникалната материална база на училището
  • се запознаете с условията за прием на деца след 7 клас
  • получите информация за различните извънкласни дейности