You are currently viewing Еразъм +,,Европейска практика в земеделието за ПГСС “

Еразъм +,,Европейска практика в земеделието за ПГСС “

С радост и удовлетворение споделяме за успешната реализация на проект №2020-1-BG01-КА102-078432 по програма Еразъм + ,,Европейска практика в земеделието за ПГСС,,Царица Йоанна“-Пазарджик.

28 ученици от специалностите ,,Механизация на селското стопанство“ и ,,Лозаровинарство“ получиха сертификат за проведен стаж в реална работна среда във фирми –Гранада,Испания.

Това е успешният финал на проекта- на 04.07.2021 г.

А началото?

Началото беше поставено от учители ентусиасти,подкрепени безрезервно от своя директор, и вдъхновени да открият нови перспективи за учениците от ПГСС. Да им дадат възможност да пътуват,да видят,да научат,да проверят себе си,своите знания и умения в реална работна среда във водещи фирми в областта на механизацията и лозаровинарството в Испания.Да придобият увереност,желание за самоусъвършенстване.Да се обогатят емоционално и професионално.

С финансовата подкрепа на програма ,,Еразъм +“ две групи от по 14 ученици от 8. до 12. клас,заедно със своите ръководители, изпълниха програмата на проекта в рамките на 16 дни.

,,Полезно“, ,,мечтано“, ,,изключително“, ,,вдъхновяващо“, ,,поучително“, ,,фантастично“, ,,супер“ – това са само част от оценките / изискването беше за оценка  от една дума/ на участниците в проекта.

И още малко информация:

Заминаване-20.06.2021 г.

Пътуване със самолет : София- Франкфурт ,  Франкфурт – Малага

Пътуване с автобус: Малага- Гранада

Настаняване- в хостел , в центъра на града, с изглед към двореца ,,Алахамбра“-едно от чудесата на Европа.

14 незабравими дни в слънчева Гранада,съчетала по неповторим начин история и модерност, разположена на 1 час път от крайбрежието на Средиземно море, а от друга страна, в полите на планината Сиера Невада.

Своята ,,европейска практика“ учениците провеждаха преди обяд в сервизи и офиси на испански фирми-партньори по проекта.

Възпитаниците на ПГСС придобиха ценен опит ,справиха се с предизвикателствата на непознатото с помощта на своите ментори от испанска страна.Езиковата бариера беше ,,вдигната“ бързо, с усмивка, добронамереност и ,разбира се, не без помощта на  Google-преводач…

Реалната работна среда се оказа много добра възможност  за изява на младите монтьори от ПГСС.Те работиха в сервизи за коли, сблъскаха се с реални ежедневни проблеми,сменяха масло,гуми,джанти,отделни части на коли…Служеха си със съвременни инструменти, някои от които все още неизползвани при нас.Тестваха автомобили с различни подобрения по отношение на устройство и ,,окачване“… Накратко – осъществиха мечтата на почти всяко момче.

А лозаровинарите  се научиха да правят бизнес проекти за създаване на собствен бизнес-лозаровинарски комплекс с  производство и  реализация на вино,наемане на работници, маркетинг,реклама,прогнозни печалби, логистика,включване на хотелска част и магазини…Видяха всичко това в действителност и се срещнаха със собственик  на успешен лозаровинарски бизнес.Посетиха два лозови масива, видяха  нов сорт грозде ,,Теmpranillo”,непознат за нас, и дегустираха вино, направено от него.Посетиха Музей на виното,, ARTE,VINO y FLAMENKO” , водещи винарски изби в региона.Очакваме след години и нова модерна винарска изба в Пазарджишко,мечтата за която се е зародила в далечна Гранада…

Любезните домакини бяха осигурили и много развлечения за гостите от България :панорамна разходка с екскурзовод- неотразимия ,артистичен Хорхе, посещение на двореца Алахамбра, на плажа  Playa La Charca , Parque de las Ciencieas-парк с природонаучен музей, фламенко шоу, поход в планината Сиера Невада…

В последния ден от престоя в Гранада беше и тържественото връчване на сертификатите на учениците.Това е техният атестат за стажа по специалността и придобитите умения.

Отпътуване:05.07.2021г.

Гранада-Малага-Франкфурт-София-Пазарджик-,,Селското“ .

Убедихте се, че е било незабравимо, нали?

А ние искаме непременно да благодарим на :

– ръководителите на двете групи- Иванка Георгиева,Мая Тодорова,Десислава Дойкова,Стоян Костадинов,за всеотдайната денонощна грижа и внимание към учениците, за поетата отговорност  и отлично свършена работа;

–  партньорите от Испания , за осигурените възможности и любезното домакинство;

–  учениците участници в проекта -за старанието,доверието,ентусиазма;

– инж.Георги Гатев- за вярата,че ще се справим, и за безрезервната подкрепа;

– инж. Янка Симпличева- за предварителната подготовка на техническата документация с партньорските организации и подбора на участници;

– Людмила Господинова – за мониторинга и съпричастността;

– Стефка Тричкова –за осигуряване на финансовата документация;

– всички колеги и служители в ПГСС, които помогнаха за успешното изпълнение на проекта.

                                                                         Диана Генова-координатор на проекта