LОще една стъпка по пътя към успеха

От 19.07. до 02.08.2021 година бе осъществена поредната мобилност по проект № 2020-1-BG01-KA101-078263 ,,По пътя към успеха“ по програма Еразъм +.
Обучението ,,Дигитална класна стая“ се проведе в град Малага,Испания.
Преподавателите по английски език- Иванка Георгиева, и по немски език- Диана Генова, усъвършенстваха и обогатиха своите дигитални и езикови умения,обмениха опит и споделиха добри практики с колеги от Полша, Словакия,Словения и Румъния, получиха одобрение и насърчение от обучителите – очарователните Жулиета и Карла.Мониторинг бе направен от ръководителя на проекта- инж.Георги Гатев.
Убедени сме, че наученото по време на мобилността ще помогне за мотивиране и ангажиране на учениците, за увеличаване на ефективното им участие в часовете и повишаване на техните резултати.
Дигиталната класна стая е необходимост в съвременния свят не само заради пандемията.Тя използва модерните технологии и прави обучението по-нтересно, без обаче да омаловажава работата на преподавателя.
Стремежът за надграждане на уменията и на учители , и на ученици е в основата на стратегията на ПГСС,,Царица Йоанна“.Вярваме, че образованието трябва да уважава различията и да дава еднакъв шанс на всички да покажат своя потенциал, да реализират заложбите си.
Престоят в Малага беше чудесна възможност да почувстваме духа на този прекрасен космополитен град- родно място на Пабло Пикасо; да разгледаме интересните архитектурни , исторически и природни забележителности; да се възхитим от Коста дел Сол- Брега на слънцето.

обучителен курс “Внедряване на творчество и мислене в образователния процес“ по проект 2020-1-BG01-KA101-078263 „ По пътя към успеха”

В обучителния курс “Внедряване на творчество и мислене в образователния процес“ по проект 2020-1-BG01-KA101-078263 „ По пътя към успеха” взеха участие колегите от МО „Професионално направление“ – инж. Янка Симпличева, инж. Георги Гатев и г-жа Петя Генова. Курсът се проведе в гр. Рига, Латвия в периода 21-28.08.2021 г. На участниците бяха предоставени специфични инструменти за вграждане на развитието на мисловните умения в учебните дисциплини. Разглеждаха примери от различни области на познанието. Всеки преподавател подготви разработването на поредица от уроци за интегрирано развитие на мисленето.
Съвместната работа с колегите от Словакия и Латвия беше интересна, приятна и много полезна. Освен че придобиха нови умения , участниците се докоснаха до културата на Словакия и Латвия .
Столицата Рига впечатли със своята старинна архитектура , със сгради шедьоври в стил ,,ар нуво“ и неподправена романтика, а Юрмала,най-големият град курорт в Латвия, очарова със северната красота на Балтийско море .

Европейска практика в земеделието за ПГСС

С радост и удовлетворение споделяме за успешната реализация на проект №2020-1-BG01-КА102-078432 по програма Еразъм + ,,Европейска практика в земеделието за ПГСС,,Царица Йоанна“-Пазарджик.

28 ученици от специалностите ,,Механизация на селското стопанство“ и ,,Лозаровинарство“ получиха сертификат за проведен стаж в реална работна среда във фирми –Гранада,Испания.

Това е успешният финал на проекта- на 04.07.2021 г.

А началото?

Началото беше поставено от учители ентусиасти,подкрепени безрезервно от своя директор, и вдъхновени да открият нови перспективи за учениците от ПГСС. Да им дадат възможност да пътуват,да видят,да научат,да проверят себе си,своите знания и умения в реална работна среда във водещи фирми в областта на механизацията и лозаровинарството в Испания.Да придобият увереност,желание за самоусъвършенстване.Да се обогатят емоционално и професионално.

С финансовата подкрепа на програма ,,Еразъм +“ две групи от по 14 ученици от 8. до 12. клас,заедно със своите ръководители, изпълниха програмата на проекта в рамките на 16 дни.

,,Полезно“, ,,мечтано“, ,,изключително“, ,,вдъхновяващо“, ,,поучително“, ,,фантастично“, ,,супер“ – това са само част от оценките / изискването беше за оценка  от една дума/ на участниците в проекта.

И още малко информация:

Заминаване-20.06.2021 г.

Пътуване със самолет : София- Франкфурт ,  Франкфурт – Малага

Пътуване с автобус: Малага- Гранада

Настаняване- в хостел , в центъра на града, с изглед към двореца ,,Алахамбра“-едно от чудесата на Европа.

14 незабравими дни в слънчева Гранада,съчетала по неповторим начин история и модерност, разположена на 1 час път от крайбрежието на Средиземно море, а от друга страна, в полите на планината Сиера Невада.

Своята ,,европейска практика“ учениците провеждаха преди обяд в сервизи и офиси на испански фирми-партньори по проекта.

Възпитаниците на ПГСС придобиха ценен опит ,справиха се с предизвикателствата на непознатото с помощта на своите ментори от испанска страна.Езиковата бариера беше ,,вдигната“ бързо, с усмивка, добронамереност и ,разбира се, не без помощта на  Google-преводач…

Реалната работна среда се оказа много добра възможност  за изява на младите монтьори от ПГСС.Те работиха в сервизи за коли, сблъскаха се с реални ежедневни проблеми,сменяха масло,гуми,джанти,отделни части на коли…Служеха си със съвременни инструменти, някои от които все още неизползвани при нас.Тестваха автомобили с различни подобрения по отношение на устройство и ,,окачване“… Накратко – осъществиха мечтата на почти всяко момче.

А лозаровинарите  се научиха да правят бизнес проекти за създаване на собствен бизнес-лозаровинарски комплекс с  производство и  реализация на вино,наемане на работници, маркетинг,реклама,прогнозни печалби, логистика,включване на хотелска част и магазини…Видяха всичко това в действителност и се срещнаха със собственик  на успешен лозаровинарски бизнес.Посетиха два лозови масива, видяха  нов сорт грозде ,,Теmpranillo”,непознат за нас, и дегустираха вино, направено от него.Посетиха Музей на виното,, ARTE,VINO y FLAMENKO” , водещи винарски изби в региона.Очакваме след години и нова модерна винарска изба в Пазарджишко,мечтата за която се е зародила в далечна Гранада…

Любезните домакини бяха осигурили и много развлечения за гостите от България :панорамна разходка с екскурзовод- неотразимия ,артистичен Хорхе, посещение на двореца Алахамбра, на плажа  Playa La Charca , Parque de las Ciencieas-парк с природонаучен музей, фламенко шоу, поход в планината Сиера Невада…

В последния ден от престоя в Гранада беше и тържественото връчване на сертификатите на учениците.Това е техният атестат за стажа по специалността и придобитите умения.

Отпътуване:05.07.2021г.

Гранада-Малага-Франкфурт-София-Пазарджик-,,Селското“ .

Убедихте се, че е било незабравимо, нали?

А ние искаме непременно да благодарим на :

- ръководителите на двете групи- Иванка Георгиева,Мая Тодорова,Десислава Дойкова,Стоян Костадинов,за всеотдайната денонощна грижа и внимание към учениците, за поетата отговорност  и отлично свършена работа;

-  партньорите от Испания , за осигурените възможности и любезното домакинство;

-  учениците участници в проекта -за старанието,доверието,ентусиазма;

- инж.Георги Гатев- за вярата,че ще се справим, и за безрезервната подкрепа;

- инж. Янка Симпличева- за предварителната подготовка на техническата документация с партньорските организации и подбора на участници;

- Людмила Господинова – за мониторинга и съпричастността;

- Стефка Тричкова –за осигуряване на финансовата документация;

- всички колеги и служители в ПГСС, които помогнаха за успешното изпълнение на проекта.

                                                                         Диана Генова-координатор на проекта

„УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ“, по проект 2020-1-BG01-KA101-078263 „По пътя към успеха“ по Програма Еразъм +

След дългата принудителна ваканция, сме наясно с едно: общуването и социалният живот са ключови за доброто настроение и душевния баланс. Такава беше и темата на поредното „УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ“ , което реализираме по проект 2020-1-BG01-KA101-078263 „По пътя към успеха“ по Програма Еразъм + Макар и от разстояние, ученици от 8 клас при ПГСС“Царица Йоанна“ и техните родители дискутираха проблемите на общуването и показаха,че макар и от разстояние, можем да се подкрепяме, да търсим общи решения и да обменяме идеи!

Как да се справим с агресията, с проблемите в общуването между родители, ученици и учители, как да изградим мостове между училището и семейството- това бяха само част  от темите обсъждани в нашето „Училище за родители“. Благодарим на родители, ученици и на всички, които ни сътрудничиха за успешното реализиране на част от предвидените мероприятия по проект2020-1-BG01-KA101-078263  „По пътя към успеха“

Подготвителен курс по руски език

Продължава работата по проект 2020-1-BG01-KA101-078263 „По пътя към успеха“ по Програма Еразъм+, макар и в необичайни условия. Съгласно утвърдената програма и при всички мерки за сигурност, през месец декември 2020 г. започна подготвителен курс по руски език на колеги от направление „Професионално образование“. Подготовката продължава през януари и февруари2021 г. Пожелаваме си по-скоро да приложим наученото в реална среда! Всё хорошо́, что хорошо́ конча́ется

На 12.06.2020 г. ЦРЧР публикува резултатите от селекцията на проектни предложения  по програма Еразъм +

ПГСС „Царица Йоанна“ гр. Пазарджик  има спечелени два проекта:

  • по КА 102, сектор   „ Професионално образование и обучение“ – проект “ Европейска практика в земеделието за ПГСС“ – за мобилност на ученици
  • По КА101, сектор  „ Училищно образование“ – проект „ По пътя към успеха“ – с 8 мобилности за учители.

Двата проекта са за една година и ще се реализират в периода от м. юни 2020 до м. юни 2021 г.

Благодарим на всички, които ни насърчиха, подкрепиха и вярват в нас!

Проектът по програма Еразъм + № 2020-1-BG01-KA101-078263 на ПГСС „Царица Йоанна“- ,,По пътя към успеха” стартира с обучение в Испания , Тенерифе.

Директорът на училището инж. Георги Гатев, Иванка Георгиева и Диана Генова се включиха в обучителен курс на тема“Родители и учители- изграждане на мостове“. Обучението беше насочено към подобряване на комуникацията между учители,ученици,родители- приоритетна дейност ,заложена в Стратегията за развитие на гимназията. Освен че обогатиха теоретичните си познания по психология и педагогика, участниците решаваха конкретни казуси, участваха в ролеви игри, обмениха опит с колеги от други европейски страни чрез презентации,видео и печатни материали,развиха педагогическите си и езикови умения при всички мерки за сигурност поради ситуацията с COVID-19.Обучението се проведе в сърдечна и приятелска атмосфера под умелото ръководство на г-жа Хелена Ренунцио.
Благодарим на домакините от IDevelop / международен обучителен център, специализиран в професионалната подготовка на кадри от образователния сектор, осигуряващ обучения в съответствие с принципите и изискванията на програма Еразъм+/ за високия професионализъм ,коректност,внимание и сърдечност!
Незабравими ще останат уникалните пейзажи на Тенерифе, екзотичната тропическа растителност, живописните малки улички на Сан Кристобал де Ла Лагуна…

Родителска среща – Еразъм+

Ръководството на ПГСС „Царица Йоанна“ – гр. Пазарджик организира родителска среща във връзка с подготвителните дейности по пътуване на ученици от специалност „Механизация на селското стопанство“ по проект №2020-1-BG-KA102-078432 „Европейска практика в земеделието за ПГСС „Цаица Йоанна“, по програма Еразъм+.

Срещата се проведе на 08.09.2020г. от 17.00 часа в актовата зала на гимназията – Корпус 2.