You are currently viewing 124 години Професионална гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна“

124 години Професионална гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна“

Почит пред своя патрон днес отдадоха ученици и учители от ПГСС „Царица Йоанна“. Така започна денят, наситен със събития, посветени на празника на дълголетното училище. Пъстри есенни цветя бяха поднесени пред паметника на царица Йоанна, който се намира в двора на гимназията. На Димитър Стоянов и Запринка Недкова, които се обучават в 10. Б и 11. Б клас в училището, беше поверена важна задача, свързана с една от най-обаятелните представителки на Савойската династия. Гимназистите представиха интересни факти за живота на царицата, както и вдъхновяващи цитати.

Госпожа Красимира Вачева – учител по история и цивилизации, въведе учители и ученици в интригуващия свят на Училищния музей. Артефактите в него са събирани от колектива на ПГСС „Царица Йоанна“ с постоянство и любов. В музея присъстващите видяха ценни експонати от бита на българина, фотографии на царското семейство, впечатляващи документи и снимки от живота на училището, интересни машини. За старинните вещи грижи полага господин Никола Икономов. Любопитна загадка провокира присъстващите и не затрудни наблюдателен ученик. Той откри в една от залите търсения уред, който не е характерен за музея. Така спечели и аплодисменти. Разходката в миналото завърши с кратка, но вдъхновяваща история за хляба, който заема едно от централните места в живота на българина.

С весели и мотивиращи късметчета и питка, поднесени с усмивка от Силвия Рангелова от 9. Б клас и Богомил Мечов от 11. Б клас, с апетитна почерпка, музика и танци завърши празничният ден. Така бе поставен финалът на вълнуващата седмица, посветена на годишнината на ПГСС „Царица Йоанна“.

Честит празник, уважаеми ученици и колеги! Да пребъде любимото училище!