Денят на лозаря – Трифон Зарезан - 2022г.

14 февруари беше отбелязан в ПГСС „Царица Йоанна“ – град Пазарджик, с разнообразни прояви. Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е обичан празник от българина, свързан с доброто вино и земята. Чества се още от соколарите, градинарите и винарите. Празникът на св. Трифон Зарезан се отбелязва и в други страни. Денят е посветен на ритуалното зарязване на лозята. Днес с питка и сол почетохме Трифон Зарезан. Посрещнахме новия цар на виното и изпратихме с почести стария. Николай Запрянов от XII В клас получи наградата за най-добър лозар. Участвахме с вълнение в ритуала по зарязването на лозето. Предстои много работа, но вярваме, че ни чака чудесна реколта! Звучаха любими песни и за Деня на влюбените. Всеки имаше възможност да отправи мил поздрав с валентинка. Беседката в красивия и през зимата парк на училището се превърна в романтично кътче с помощта на ученици и учители. На 14 февруари се отбелязва успението на свети Константин-Кирил Философ. Учителите по български език и литература и по история и цивилизации акцентираха в часовете си върху Кирило-Методиевото дело, което озарява пътя ни и днес. На 14.02. от 1971 година празнуват и археолозите. В този специален ден пожелаваме на всички здраве, обич и сполука! По време на инициативите в гимназията бяха спазени всички противоепидемични мерки.

Ритуално зарязване на лозята в ПГСС „Царица Йоанна“ - 01.02.2021г.

Празникът на лозаря 2020

Трифон Зарезан в Професионална гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна“, гр. Пазарджик.

Вино и любов, събрани в два празника, но обединени от една истина, дошла от древни времена:
„Няма любов без вино и няма вино без любов“.
Дворът на гимназията е огласен от песните на Дорковската мъжка фолклорна група. Празнуват ученици, учители, служители и техните гости. Развълнувани произнасят Дионисиевата клетва абитуриентите от професия „Техник в лозаровинарството“.
„Царят на лозата“, директорът инж. Георги Гатев, г-жа Кайтазова, началник на РУО, директори на основни училища, ученици и учители зарязват лозето на гимназията и поливат с вино отрязаните лозови пръчки.
Празникът продължава с хора и песни.
ПГСС „Царица Йоанна“ пази, продължава и уважава традициие, защото този празник е наш празник , празник на лозята, лозарите и виното.

Налейте си чаша от лудото вино-

денят е по мъжки суров!

Лозите набъбват и тази година,

готови за нова любов.

Недей се превзема и ти, Валентине!

На тази трапеза си нов.

Сипи си да пиеш от нашето вино,

да видиш какво е любов.

Ще паднеш от коня, когато те тресне,

и трайно ще бъдеш пиян.

Без картички нежни и влюбени песни – това е свети Зарезан!

Такива сме ние от много години

и бог ни обича. Амин.

Животът започва от влюбено вино,

а не от свети Валентин.