Заедно сме на ТРИФОН ЗАРЕЗАН 2024

Хубаво е! Весело е! Заедно сме на ТРИФОН ЗАРЕЗАН!
Ние от ПГСС,, Царица Йоанна“ свързваме този ден с труда, но и със сладката умора от ползотворната работа, с наздравиците с искрящия еликсир и, разбира се, с Любовта.
Толкова много хора са обединени от магията на виното и любовта!
За поредна година професионалният празник на лозарите се чества в гимназията от всички : ученици, учители, служители, гости.
На нашия ТРИФОН ЗАРЕЗАН скъпи гости са : г-жа Албена Димитрова- Старши експерт по ОСО от РУО- гр. Пазарджик, директори и учители от основни училища в областта, бивши колеги и възпитаници на ПГСС,,Царица Йоанна“.
Традициите са живи!…
,, Доброто вино се създава с труд и любов“, споделят учениците от професия ,,Лозаровинар“. А знанията, усвоени през годините на обучение, проверява с викторина г-жа Абаджиева – преподавател по технология на винопроизводството. Става ясно, че тук се подготвят добри професионалисти. Аплодисменти за всички тях и за учителите им!
С Дионисиевата клетва лозаровинарите заявяват благодарност и обич към лозята и виното, дават обещания да пазят достойно професионалната чест.
Магичен е обичаят по зарязването… И всяка година той носи надежда за здраве и берекет. ,, Царят на виното“ заслужава корона, а директорът на гимназията, г- н Гатев, повежда дружината на лозарите към лозето. Отрязват ,,три пръчки от три лози, поливат корените с вино и благославят реколтата…“
Да бъдем благодарни за виното и хляба, за обичта и веселите дни!
Честит ТРИФОН ЗАРЕЗАН !

Трифон Зарезан в ПГСС „Царица Йоанна“- 2023г.

14 февруари беше отбелязан в ПГСС „Царица Йоанна“ – град Пазарджик, с интересни инициативи, посветени на Трифон Зарезан. Денят на лозаря е тачен празник, свързан с доброто вино, земята, труда, любовта към живота. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и майсторите на вино. Празникът на св. Трифон Зарезан е посветен на ритуалното зарязване на лозята. В училището то бе извършено тържествено от директора на ПГСС „Царица Йоанна“ – инж. Георги Гатев, учители, ученици. Събитието бе уважено от г-жа Дора Дулчева-Величкова – началник на РУО – град Пазарджик, и г-жа Галина Цанева – старши експерт по български език и литература в РУО – град Пазарджик. Сладкогласните и обаятелни певци от Дорково спечелиха сърцата на присъстващите.
Заради богатата реколта, която се очаква, стъпка по стъпка традицията бе спазена. В ПГСС „Царица Йоанна“ на Трифон Зарезан се избира цар на лозята. Това е шумно и тържествено преживяване, изпълнено с почит към земята. Стопанката и лични моми придружават двамата царе. Провикват се весело: „Кой е най-добрият стопанин? Кой има най-големите бъчви? Кой е направил най-хубавото вино?“. Новият цар е жизнен, млад, работлив и сърдечен. Той шумно заявява, че е най-добрият лозар и винар! Старият цар е вече уморен. С уважение се съгласява друг да дойде на негово място. Тържествено сваля короната си от лозови пръчки и здравец, за да я сложи на главата на новия. Изпращат го с почести. Стопанката кани с менче с вино всички лозари, та да зарежат лозята. Следват наричания за добра реколта, руйно вино, щастливи дни. Много труд предстои, но и берекет!
На 14 февруари се отбелязва успението на свети Константин-Кирил Философ. Учителите по български език и литература и по история и цивилизации акцентираха в часовете си върху Кирило-Методиевото дело, което озарява пътя ни и днес.
Разбира се, че не забравихме и влюбените на 14 февруари. В гимназията се насладиха на чудесната украса, която бе в синхрон с най-чаканото в живота на човека – любовта. Кутията с валентинки преливаше от сърчица.
Специални благодарности за нашите слънчеви деца, които с обич сътвориха празничната програма!
В този хубав ден да си пожелаем обич и радост! Здраве да е само!

Денят на лозаря – Трифон Зарезан - 2022г.

14 февруари беше отбелязан в ПГСС „Царица Йоанна“ – град Пазарджик, с разнообразни прояви. Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е обичан празник от българина, свързан с доброто вино и земята. Чества се още от соколарите, градинарите и винарите. Празникът на св. Трифон Зарезан се отбелязва и в други страни. Денят е посветен на ритуалното зарязване на лозята. Днес с питка и сол почетохме Трифон Зарезан. Посрещнахме новия цар на виното и изпратихме с почести стария. Николай Запрянов от XII В клас получи наградата за най-добър лозар. Участвахме с вълнение в ритуала по зарязването на лозето. Предстои много работа, но вярваме, че ни чака чудесна реколта! Звучаха любими песни и за Деня на влюбените. Всеки имаше възможност да отправи мил поздрав с валентинка. Беседката в красивия и през зимата парк на училището се превърна в романтично кътче с помощта на ученици и учители. На 14 февруари се отбелязва успението на свети Константин-Кирил Философ. Учителите по български език и литература и по история и цивилизации акцентираха в часовете си върху Кирило-Методиевото дело, което озарява пътя ни и днес. На 14.02. от 1971 година празнуват и археолозите. В този специален ден пожелаваме на всички здраве, обич и сполука! По време на инициативите в гимназията бяха спазени всички противоепидемични мерки.

Ритуално зарязване на лозята в ПГСС „Царица Йоанна“ - 01.02.2021г.

Празникът на лозаря 2020

Трифон Зарезан в Професионална гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна“, гр. Пазарджик.

Вино и любов, събрани в два празника, но обединени от една истина, дошла от древни времена:
„Няма любов без вино и няма вино без любов“.
Дворът на гимназията е огласен от песните на Дорковската мъжка фолклорна група. Празнуват ученици, учители, служители и техните гости. Развълнувани произнасят Дионисиевата клетва абитуриентите от професия „Техник в лозаровинарството“.
„Царят на лозата“, директорът инж. Георги Гатев, г-жа Кайтазова, началник на РУО, директори на основни училища, ученици и учители зарязват лозето на гимназията и поливат с вино отрязаните лозови пръчки.
Празникът продължава с хора и песни.
ПГСС „Царица Йоанна“ пази, продължава и уважава традициие, защото този празник е наш празник , празник на лозята, лозарите и виното.

Налейте си чаша от лудото вино-

денят е по мъжки суров!

Лозите набъбват и тази година,

готови за нова любов.

Недей се превзема и ти, Валентине!

На тази трапеза си нов.

Сипи си да пиеш от нашето вино,

да видиш какво е любов.

Ще паднеш от коня, когато те тресне,

и трайно ще бъдеш пиян.

Без картички нежни и влюбени песни – това е свети Зарезан!

Такива сме ние от много години

и бог ни обича. Амин.

Животът започва от влюбено вино,

а не от свети Валентин.