You are currently viewing ТОДОРОВДЕН                   КОНСКИ ВЕЛИКДЕН
Покана ПГСС Пазарджик Тодоровден 2020 Конски великден

ТОДОРОВДЕН КОНСКИ ВЕЛИКДЕН

НА 07.03.2020 г. ОТ 10.30 ЧАСА В ПГСС „ Царица Йоанна“- гр. Пазарджик ще се проведат демонстративни спортни изяви в чест на коневъдството и конния спорт. Заповядайте !

Програма на празника „ Тодоровден 2020“ – 07.03.2020г.

Място на провеждане на празника с начало 11.00 ч. – площадка пред УК 1 и УК 2, входна алея на гимназията и падока пред  учебната конюшна.

 • Представяне на породисти коне – място: площадка пред УК       1 и УК 2 ; час – 11,00 ч.
 • Демонстрация на двуколки – място: входна алея на гимназията; час – 11,30 ч.
 • Водосвет – място: пред учебна конюшна; час – 12,00 ч.
 • Демонстративна езда на деца от клуб,,Томиник“ и свободна езда на деца – място: падока пред учебната конюшна; час – 12,30 ч.

Тодоровден

В Професионална гимназия по селско стопаство “Царица Йоанна“ е празник на красотата и силата – 16.03.2019г. /11.30ч./. Конски тропот оглася двора на 120 – годишното училище. Български народни песни звучат.

Тодоровден е! С дъха на пролетта идва и един хубав български празник – празникът на красивите и силни коне. За нас, българите, конят има историческо значение. На коне са дошли прабългарите от далечни страни на Балканския полуостров. Най- големите си победи са постигали с помоща на коня. Смятали са го за свой неразделен спътник. Те вярвали в неговата свръхестествена сила и го издигали в култ. На кон Аспарух, взрян в ледените води на Дунава, ни заклева: България завинаги бъди!

За ПГСС “Царица Йоанна“ това е и професионален празник от 1996г., когато се откриват паралелките по специалността „Коневъдство и конен спорт“ и традицията продължава с професията „Ветеринарен техник“, по която се обучават ученици от 2010г.

 Празникът се организира с подкрепата на Община Пазарджик и с участието на наш кон Византийка, язден от ученик от 11 в клас – Марин Михайлов, професия „Ветеринарен техник“. Демонстрация на красота ,умения и сила се представят от конете от фермата на Петър Шарков /8 коня/ и тежковозите на Сунай Караасан. Водещ на демонстрациите и представянето е Диана Николова – инструктор по езда и конен спорт.

Спортните изяви са време за мъжество, защото както казва Джоко Росич: Истинският мъж се познава по расовия кон, красивата жена и елитното оръжие.

И ще добавим и една Шекспирова фраза: “Разменям държава за кон“ и една поговорка, че Бог не е дал на човека криле, но за сметка на това му е дал коня.

Конете, представени за демонстрацията са от линията на рисистите коне в България, структура, която съществува от 1700г. Чистокръвността им се доказва с ДНК проби в лаборатории в Германия.

*Кон Робиньо – 14-годишен

Порода – френски по американски рисак

Ход – тръс.

*Плаер Модел – 9-годишен

Порода – американски по италиански рисак

Ход – тръс

*Кон Гигант – 12-годишен

Порода – руски по американски рисак

Ход – раван

Конят е призведен в България, във фермата на г-н Шарков и има 69 родени кончета, които бягат по хиподрумите на Гърция и Турция.

*Кон Гигант Първи – 4-годишен

Порода – руски по американски рисак

Ход – раван

*Кон Брилянт – 8-годишен

Порода – френски по американски рисак

Ход – раван

*Кон Акрундос – 10-годишен

Порода – руски по американски рисак

Ход – раван

*Кон Гари – 9- годишен

Порода – френски рисак

Ход – раван

*Кобила Романтична – 3-годишна

Порода – рисак

Ход – раван

След представянето на конете в двора на гимназията, по главната алея ще има демонстрация на конски впряг с двуколки и оседлани коне.