,,Ако у нас има град, който е изкаран сякаш от приказките, то това е Мелник“
В това се убедиха учениците и учителите от ПГСС,, Царица Йоанна“, които посетиха най-малкия град в България и се насладиха на неговата неповторима романтика.
Най-забележителната сграда тук безспорно е Кордопуловата къща. Построена през 1754 г., тя е най- голямата възрожденска къща в България и на Балканите.Гимназистите не скриха възхищението от този вековен дар- вълшебна постройка,ценна с архитектурата си и богатия интериор,с приземния етаж ,изтъкан от лабиринти- с вкопани изби за прочутото мелнишко вино. Интерес у всички предизвика лекцията за историята на града и за построяването на къщата.Професионалните познания на учениците се обогатиха с презентацията за винения сорт,,Широка мелнишка лоза“.
Впечатляващо беше и посещението на защитената местност Рупите,разположена във вътрешната част на кратера на угасналия вулкан Кожух, с характерна флора и фауна, силно енергийно заредено кътче в нашата родина. С вълнение учениците разгледаха комплекса,,Ванга“-къщичката, парка, паметника, храма,,Св.Петка Българска“… Последните думи на пророчицата:,, Милувайте се, не се карайте, помагайте си.“- са нравствен урок за цял живот.
Екскурзията с учебна цел бе реализирана по Националната програма,,Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул,,Културните институции като образователна среда“.