,, Голямото е в малките ни дни“- 125 години ПГСС,, Царица Йоанна“

ПГСС,, Царица Йоанна“ е професионалното училище с най- дълголетна история в града ни. Годините будят уважение и размисъл. Достойно ли следваме традициите, обогатяваме ли ги, оставяме ли своите красиви и неповторими следи в летописната книга на гимназията ? Днес, както и преди- ,,голямото е в малките ни дни“. ,,Голямото“ са нашите ценности- Любовта, Трудът, Добротата, Вярата, Надеждата… Те са вечни и осмислят ,,малките ни дни“- нелеките делници. Гимназията е променяла названието си, но не и своята мисия – да подготвя достойни хора, трудолюбиви българи, изпълнени с любов към земята, истински професионалисти- така необходими за развитието на земеделието и животновъдството в областта и страната, а също и в чужбина. И макар днес да ни определят като едно от ,,трудните училища“, ние не се срамуваме и не се страхуваме. С воля и отдаденост се справяме с ежедневните предизвикателства и продължаваме напред с отговорност и любов. Тук, в ПГСС,, Царица Йоанна“, работят висококвалифицирани специалисти, хора с душа. Ние сме винаги заедно- учители и ученици ! В ежедневието и на празник като 125- годишния юбилей. Празничният спектакъл на 13 ноември отново събра, но на училищната сцена, директор, преподаватели и ученици, за да разкажем за пътуването живот в стихове- топло и искрено; да споделим мечтите си в песен; да се представим такива, каквито сме- естествени, искрени, посвоему красиви и неповторими. Със слово и музика отговорихме на загадката какво свързва Евтим Евтимов, Павел Матев, Атанас Далчев, Ивайло Балабанов, Петко Р.Славейков, Робърт Бърнс, Александър Петров, Петър Андасаров, Джани Родари, Виолета Георгиева, Владимир Виденов. Това е сцената на ПГСС,, Царица Йоанна“. И може да не сме най- добрите артисти, певци и танцьори, но творим с желание. Изкуството учи и възпитава, изгражда интересни и стойностни личности. Затова изпълненията развълнуваха публиката и аплодисментите дълго не стихваха. Благодарим на всички: участници, колеги, ръководство и служители на гимназията! Без вас днешният празник нямаше да е същият ! Благодарим още на: - Представителен танцов състав ‚,Чавдар“ с ръководители Иван и Рени Андрови; - Мажоретен състав,,Мистерия“ с ръководител Вергиния Нешева; - Спортен клуб ,, Диамант“ с ръководител Любомира Попова; - ОДК- гр. Пазарджик с директор Емилия Спасова; - диджей Ники! Вашето участие беше чест за нас! Благодарим на очарователните Антония, Борислава и Ариел! Благодарим за насърчението и вдъхновяващите пожелания на нашите уважаеми гости! Довиждане! До следващия ни празник !

124 години Професионална гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна“

Почит пред своя патрон днес отдадоха ученици и учители от ПГСС „Царица Йоанна“. Така започна денят, наситен със събития, посветени на празника на дълголетното училище. Пъстри есенни цветя бяха поднесени пред паметника на царица Йоанна, който се намира в двора на гимназията. На Димитър Стоянов и Запринка Недкова, които се обучават в 10. Б и 11. Б клас в училището, беше поверена важна задача, свързана с една от най-обаятелните представителки на Савойската династия. Гимназистите представиха интересни факти за живота на царицата, както и вдъхновяващи цитати. Госпожа Красимира Вачева – учител по история и цивилизации, въведе учители и ученици в интригуващия свят на Училищния музей. Артефактите в него са събирани от колектива на ПГСС „Царица Йоанна“ с постоянство и любов. В музея присъстващите видяха ценни експонати от бита на българина, фотографии на царското семейство, впечатляващи документи и снимки от живота на училището, интересни машини. За старинните вещи грижи полага господин Никола Икономов. Любопитна загадка провокира присъстващите и не затрудни наблюдателен ученик. Той откри в една от залите търсения уред, който не е характерен за музея. Така спечели и аплодисменти. Разходката в миналото завърши с кратка, но вдъхновяваща история за хляба, който заема едно от централните места в живота на българина. С весели и мотивиращи късметчета и питка, поднесени с усмивка от Силвия Рангелова от 9. Б клас и Богомил Мечов от 11. Б клас, с апетитна почерпка, музика и танци завърши празничният ден. Така бе поставен финалът на вълнуващата седмица, посветена на годишнината на ПГСС „Царица Йоанна“. Честит празник, уважаеми ученици и колеги! Да пребъде любимото училище!

123 години Професионална гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна“

На 13.11.2021 година ПГСС „Царица Йоанна“ отбелязва 114 г. от рождението на своя патрон – царица Йоанна – една от най-фините и обичани дами от европейската аристокрация. Училището ни е създадено в далечната 1898 година. Пазарджик се променя. Вече има своето Нисше земеделско училище. През 2004 година гимназията ни приема името „Царица Йоанна“ – с признателност към делата на една благородна жена, родена в Рим, но отдала сърцето си на България. Милостива и интелигентна – такава остава тя в съзнанието на съвременниците си. Ние, хората на 21. век, осъзнаваме силата на нейните дела и сме благодарни. Само щедрите души, които преливат от любов към човека, могат да оставят такъв отпечатък. Следваме заветите на Царицата, за да постигаме успехи днес. Пазим посланията ѝ, за да изградим стойностни хора. Ние, учителите, образоваме и възпитаваме с обич и отговорност своите ученици, защото вярваме в силата на знанието. Гимназистите ни с внимание година след година слушат думи на признателност за Йоанна – царицата майка на българите, и градят своето по-добро бъдеще. Пазим думите ѝ: „Човек трябва да прощава!“. Те са доказателство за нейното великодушие. Почтена, скромна, вярваща, отговорна… Достойна! И обичаща… Усещаме закрилата ѝ, следваме посланията за милосърдие и добротворство! И благодарим! Поздравяваме всички бивши и настоящи учители и ученици, свързали живота си с ПГСС „Царица Йоанна“! Желаем Ви здраве, радост и сили по пътя на знанието! Нашата Царица вярваше: „Българският народ притежава безброй вродени качества… У него се намират всички добродетели на сърцето.“ Нека тези слова бъдат Вашите криле! Честит празник! Директорът на ПГСС „Царица Йоанна“ – инж. Георги Гатев, и колективът на училището. Честит празник !

122 години Професионална гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна“

122 години ПГСС ,,Царица Йоанна“В трудното време,в разгара на кризата, колективът на ПГСС ,,Царица Йоанна“ се събра, за да покаже ,че има сили , смелост и вдъхновение да празнува – не патетично,а по човешки , 122 години от създаването на училището.Създадено през 1898 г. като първото по рода си в страната Нисше земеделско училище,претърпяло редица трансформации през годините,от 2004 година гимназията носи името ,,Царица Йоанна“.Казват , че името на човек оказва влияние върху бъдещата му съдба…Не е случаен и изборът на патрона на нашата гимназия.С вълнение стоим пред паметника на Царица Йоанна Българска – смела жена от миналото, оставила след себе си уважение и почитание.Родена на 13.ноември 1907 г. като принцеса Джована Савойска, дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III и черногорската принцеса Елена Петрович-Нйегош,след сватбата с българския цар Борис III на 25.октомври 1930 г.,тя става Йоанна, Царица Българска.Българите истински обикват своята царица Йоанна и тя остава завинаги в сърцата им като Царицата на милосърдието заради нейните грижи за бедните и болните. Тя развива активна благотворителна дейност – построява болници и сиропиталища, в това число днешната университетска болница, която носи нейното име. Съдейства за издаването на паспорти и заминаването на български евреи, които са преследвани под германски натиск. Българската царица подпомага и много девически училища и пансиони,гимназии, различни дружества,работи активно с Червения кръст.Нейната отдаденост на благотворителна дейност впечатлява още повече, защото е без шум и светска суета. ,,Една от най-очарователните принцеси в Европа“ получава и друга титла-,,Силната“ заради силата и достойнството , с които устоява на ударите на съдбата.Животът на жената с деликатно тясно лице и одухотворени зелено-кафяви очи е изпълнен с превратности, трагични и щастливи моменти. Достойнството е гръбнакът ,който винаги я държи изправена.Вярата и дава сили да издържи и да призовава за дела , изпълнени с любов и милосърдие,с мъдрост и доброта. Днес,поднасяйки цветя, изразяваме своето уважение към патрона на нашата гимназия! Благодарим на всички , които оставиха част от себе си , за да я има и преуспява ПГСС,,Царица Йоанна“ – вече 122 години. Помним , че не бива да почитаме по задължение,а с убеждението,че ,,признателността е част от духовната ни зрялост‘‘.Осъзнаваме , че паметта за миналото е мост към бъдещето.На многая лета, Училище !Честит празник !

121 години Професионална гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна“, гр. Пазарджик Още една година в летописа на гимназията! Още една страница в историята……….!

Да честваш рожден ден е вълнуващо и празничното настроение завладява всички. Есенна украса радва очите в двата корпуса на дълголетното училище. В жълто- червено са обагрени дърветата в двора. Свежите цветя, поставени пред паметника на патрона, са израз на уважението на всички. Сеитбата на есенниците е приключила. Гроздето от лозята на гимназията е прибрано и виното ври в бъчвите. Време е за празник! По стълбите в корпус I дефилират прекрасни момичета и показват прически, създадени от самите тях в часовете по фризьорство. Изпълнени с трескаво напрежение са и минутите, в които звучат въпросите от интересната викторина и особено, когато отговорите валят от всички страни. Музика оглася коридорите и двора на Професионална гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна“, а кръшното хоро на ученици и учители разиграва сърцата. Гимназията празнува! Честит празник, скъпи ученици и колеги!

Слово на Директора

Днес, в деня на 120-годишнината на ПГСС "Царица Йоанна", съм много развълнуван и изключително горд, че всички ние сме заедно, за да честваме този юбилей. Наследник на училище с богати традиции и ценен опит в обучението и възпитанието, Професионална гимназия по селско стопанство "Царица Йоанна" е едно от първите и с висок авторитет училища в системата на земеделското образование в България. Гимназия с развит и утвърждаващ се широкопрофилен прием и обучение на ученици в професионални направления: "Растениевъдство и жиовтновъдство", Администрация и управление", "Градинарство / паркове и градини", "Фризьорство и козметични услуги". Гимназия с високопрофесионален и отговорен екип, с разнообразна и богата материално-техническа база. Гимназия, в която се осъществява такова теоретично и практическо обучение, което в максимална степен се доближава до реалното производство, до изискванията за висока професионална подготовка, гарантиращи по-големи възможности на учениците за реализация и адаптиране на пазара на труда. Всичко това определя нашия стремеж и амбиции да продължим да утвърждаваме гимназията като училище, в което има високо качество на образователно-възпитателния процес, така че пълноценно да се приобщим в мрежата от професионални и земеделски училища от Европейския съюз. В тази връзка аз съм убеден, че с работата ни до сега и с подкрепата от страна на: Общината, държавни, местни институции, партньори, работодатели и на обществените организации в региона, Професионална гимназия по селско стопанство "Царица Йоанна" има чудесни перспективи и възможности за развитие през втория век на своето съществуване. Днес посрещаме празника в една от сградите - приятна, слънчева и уютна сграда, реновирана по проект "Подобряване качеството на образователната среда и предоставяне на съвременни условия чрез обновяване на материалната база", в която се раждат много нови идеи и дръзки мечти. Една мъдрост гласи, че хората са като думите - ако не ги поставиш на мястото им, те губят своето значение. Всички ние сме убедени, че сме заели своето място в живота - вярното, онова, което осмисля житейския и професионалния ни път. Благодаря на всички учители, служители, ученици, вписали имената си и отдали сърцата си, за да я има и днес ПГСС "Царица Йоанна"! Благодаря на всички, които и днес продължават да пишат историята На всички вас, колеги, които сте част от настоящето, пожелавам много здраве и сили, за да посрещате предизвикателствата на новото време! И много любов Днес, в деня на 120-годишнината на ПГСС "Царица Йоанна", съм много развълнуван и изключително горд, че всички ние сме заедно, за да честваме този юбилей. Наследник на училище с богати традиции и ценен опит в обучението и възпитанието, Професионална гимназия по селско стопанство "Царица Йоанна" е едно от първите и с висок авторитет училища в системата на земеделското образование в България. Гимназия с развит и утвърждаващ се широкопрофилен прием и обучение на ученици в професионални направления: "Растениевъдство и жиовтновъдство", Администрация и управление", "Градинарство / паркове и градини", "Фризьорство и козметични услуги". Гимназия с високопрофесионален и отговорен екип, с разнообразна и богата материално-техническа база. Гимназия, в която се осъществява такова теоретично и практическо обучение, което в максимална степен се доближава до реалното производство, до изискванията за висока професионална подготовка, гарантиращи по-големи възможности на учениците за реализация и адаптиране на пазара на труда. Всичко това определя нашия стремеж и амбиции да продължим да утвърждаваме гимназията като училище, в което има високо качество на образователно-възпитателния процес, така че пълноценно да се приобщим в мрежата от професионални и земеделски училища от Европейския съюз. В тази връзка аз съм убеден, че с работата ни до сега и с подкрепата от страна на: Общината, държавни, местни институции, партньори, работодатели и на обществените организации в региона, Професионална гимназия по селско стопанство "Царица Йоанна" има чудесни перспективи и възможности за развитие през втория век на своето съществуване. Днес посрещаме празника в една от сградите - приятна, слънчева и уютна сграда, реновирана по проект "Подобряване качеството на образователната среда и предоставяне на съвременни условия чрез обновяване на материалната база", в която се раждат много нови идеи и дръзки мечти. Една мъдрост гласи, че хората са като думите - ако не ги поставиш на мястото им, те губят своето значение. Всички ние сме убедени, че сме заели своето място в живота - вярното, онова, което осмисля житейския и професионалния ни път. Благодаря на всички учители, служители, ученици, вписали имената си и отдали сърцата си, за да я има и днес ПГСС "Царица Йоанна"! Благодаря на всички, които и днес продължават да пишат историята ѝ. На всички вас, колеги, които сте част от настоящето, пожелавам много здраве и сили, за да посрещате предизвикателствата на новото време! И много любов, за да я дарявате без остатък! А на вас, ученици, пожелавам много посоки, по които да летите и много памет, за да се връщате винаги към корена си! ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!